Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid: een van de basisvaardigheden

Elke dag komen leerlingen op school en buiten school in aanraking met computers, tablets, mobiele telefoons en het internet. Het is belangrijk dat alle leerlingen goede digitale vaardigheden hebben en kennis over de kansen en risico’s in de digitale wereld. Het gaat hier om verschillende vaardigheden zoals het kunnen inschatten of online informatie betrouwbaar is, of bewustzijn van de gevolgen van het online delen van informatie.

Het is dan ook niet voor niets dat digitale geletterdheid wordt genoemd als een van de basisvaardigheden in het Masterplan basisvaardigheden. Digitale geletterdheid staat daarmee hoog op de agenda naast de andere basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en burgerschap.

Om de digitale basisvaardigheden van jongeren in kaart te brengen heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap daarom besloten dat Nederland meedoet aan ICILS 2023, een grootschalig internationaal vergelijkend onderzoek naar de digitale geletterdheid van leerlingen in de tweede klas. Naast Nederland doen meer dan dertig andere landen mee.

1200 800 Debouwplaats.online
Geef zoekwoord in ...